ha a blogunk NEM TECCENE...

mit olvas az utca embere?

Mit olvas az utca népe? Legalábbis buszon, villamoson, vonaton - ahol mi is látjuk. Amatőr, villám olvasásszociológia. - A meló: csak "lesd meg", mit olvasnak a közeledben, és írd meg ide, röviden, bármilyen körítéssel: lehet róla sztorizni is, amit kérünk, csak ennyi, pl.: "[író neve], harmincas férfi, étterem" vagy "tini lány, villamos1" - [Toborzószövegünk:] Legyen ön is szemfüles!

Utolsó kommentek

  • tesz-vesz: na, de estert ki olvas? nincs olyan? (2011.04.04. 14:55) Újra itthon
  • tesz-vesz: valószínű ez a fülbevalós is legbelül tinilány volt (2011.04.04. 14:52) Alkonyat. mi más?
  • tesz-vesz: szerintem nagyon jó a Dűne nekem nagyon tetszett gyerekkoromban (2011.04.04. 14:51) A DŰNE GYERMEKEI
  • Pável: hát ti hogy találtatok ide? :O) (2011.01.20. 22:09) Tombol a nyár. Meg a Coelho.
  • tiboru: Jajj, Coelho... Ugye nem kell explicit legyek? (2011.01.20. 21:37) Tombol a nyár. Meg a Coelho.
  • tiboru: Frank Herbertet és/vagy A Dűnét ne tessenek bántani; egy könyvborító semmit sem jelent, főleg ideh... (2011.01.20. 21:34) A DŰNE GYERMEKEI
  • Vaciensis: @Vaciensis: S milyen szép lehet, ami belül van. Bár ki tudja, még az is lehet, hogy jó. De a külső... (2010.08.02. 20:33) A DŰNE GYERMEKEI
  • Utolsó 20

Ha jobban beleolvasnál...

Gyilkosság a taxiban

2009.02.27. 19:26 :: NIM

A kispesti Bozsik Stadion előtt drosztoló taxisok általában letekert ablaknál dumálgatnak egyik kocsiból át a másikba, vagy a műszerfalra szerelt mobil dvd-lejátszót bámulják, ezért nem csoda, hogy csütörtök délelőtt sem köpni, sem nyelni nem tudtam a döbbenettől, amikor egyiküket kabátba burkolózva, sapkában, egy vaskos könyvet a volánra fektetve olvasni láttam. Ó, igen, méláztam el a futballszentély kőkerítése mellett ballagva, taxisofőrnek lenni volna jó, az órát lecsapni, az adó-vevőt lecsavarni, és csak ha a csilingelő hangú diszpécser kislány, az Aranka csivitel bele a mikrofonba, akkor válaszolni egy szép idézettel az Emlékiratok könyvéből, hogy "Mindannyian a saját testünk és mások testének szolgái vagyunk, és nem sokkal, csupán annyival jelentünk többet önmagunknál, amennyivel a szabadság többet jelent a szolgaságnál, és a szolgák közössége kevesebbet a szabadok közösen vállalt szolgaságánál. S hogy ez mennyire így van, azt semmi sem bizonyíthatja jobban", Aranka, tenném hozzá sokat sejtetőn, "mint maga a csók". Erre ő azt válaszolná, hogy "Józsi, ne hülyéskedjél már", én pedig a könyvet behajtva ráadnám a gyújtást, és elindulnék a Pozsony utca felé felvenni a fuvart.

A Temető-köznél már egészen biztos voltam benne, hogy a taxisok üres félóráikban Nádast olvasnak.

Ezen, és a Hahagájon kívül, amit egy héten belül már a második hölgynél láttam (ezúttal egy alig húszévesnél a 42-es villamoson, ugyanabban a Réberes kiadásban, mint azt alant beszúrtam), levadásztam a hármas metrón egy Shakespeare-t (Öt dráma), amelyet diákkönyvtáros kiadásához méltón egy tizenéves srác olvasott; volt förtelmes küllemű Vavyan Fable (Tíz kicsi kommandós), meglett, ősz férfinél; és az egész ország által bámult Havas tanár úr riportkönyve Kelemen Annácskáról az 1-es villamoson (A méhkirálynő). Továbbá megfigyeltem egy tinilányt valamelyik Narnia-könyvvel, majd egy huszonéves nőt, aki a pénteki esőben féltőn szorította magához Ghyczy-Dráveczky Zsuzsa munkáját az Oktogonon (Asszony a fáraók trónján), és egy hasonló korú lányt, aki Lux Elvira kis könyvét, a Szexkontroll-t olvasta a metrón - a haja színe szépen harmonizált a borítóéval.

A legnagyobb meglepetést azonban egy olyan könyvnek a viszontlátása jelentette, amelyet legalább húsz éve nem láttam. Ez a Gyilkosság az őrhelyen c. dokumentumregény, vagy micsoda, amely csupán egy a Gyilkosság...-sorozatból. A szüleim olvasták ezeket annak idején, volt Gyilkosság az iskolában, Gyilkosság a kórházban, Gyilkosság a sarki kisközértben, de még talán Gyilkosság a SZOT-üdülő étkezdéjének a konyháján is. Emlékszem, hogyan émelyegtem a borítóiktól, mindegyiken valami alulexponált, szürkésfekete fotó volt látható, illetve nem-látható, és bármelyikbe belelapozva valami jeges fuvallat csapta meg a tilosba merészkedő gyermek-lelkemet. Mintha egy fátyol libbent volna föl, és alóla elősejlett, hogy a világban bizony gyilkosság van mindenhol: gyilkosság van Veronában és Egyiptomban, gyilkosság van a szexológusnál és a pornómoziban is, kinyúlva hever az oroszlán meg a boszorkány egy különös ruhásszekrényben, és gyilkosság kúszik egy csúf kis 1980-as könyvből egy negyvenes nő tenyerébe az 50-es villamoson, és viszketni kezd.

Gyorsan, bújj egy üresen hagyott taxiba, és zárd magadra az ajtaját, hátha oda nem mászik utánad.

5 komment

Címkék: havas henrik gyilkosság shakespeare idős férfi olvasta huszonéves nő olvasta tizenéves lány olvasta negyvenes nő olvasta fable vavyan 50es villamos 3as metró 42es villamos 1es villamos lewis c.s lux elvira ghyczy dráveczky zsuzsa

A bejegyzés trackback címe:

https://mitolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr34970418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cotta · http://koreainyelv.freeblog.hu 2009.03.04. 08:37:40

Ez egy akkora jó post!!! Nagyon szellemes a stílusod! De most tényleg Nádast olvasott egy taxis vagy ez retorikus túlzás a szövegben?

NIM 2009.03.04. 21:36:22

Köszönöm, Cotta, és ami a kérdésedet illeti: dunsztom sincsen, valójában mit olvasott a taxis, lehetett az Emlékiratok könyve, de a Da Vinci-kód is akár. Szép nagy könyv volt, annyi bizonyos. Be kellett volna zörgessek az autó ablakán, de a Taxi, Madrid c. film óta tartok a taxisoktól. Üdv.

phaedra 2009.03.25. 22:46:10

Kicsi kommandósból tíz van, de sebaj, az olvasó taxis okozta hökkenettől én is elírtam volna... :)

NIM 2009.03.26. 09:58:17

Köszi, phaedra, teljesen igaz. Javítom.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.03.26. 20:52:17

hiába az indexes fijjuknak még ez sem elég a címlaphoz :(

pedig mennyi sz*rt kitesznek... :(
süti beállítások módosítása