ha a blogunk NEM TECCENE...

mit olvas az utca embere?

Mit olvas az utca népe? Legalábbis buszon, villamoson, vonaton - ahol mi is látjuk. Amatőr, villám olvasásszociológia. - A meló: csak "lesd meg", mit olvasnak a közeledben, és írd meg ide, röviden, bármilyen körítéssel: lehet róla sztorizni is, amit kérünk, csak ennyi, pl.: "[író neve], harmincas férfi, étterem" vagy "tini lány, villamos1" - [Toborzószövegünk:] Legyen ön is szemfüles!

Utolsó kommentek

  • tesz-vesz: na, de estert ki olvas? nincs olyan? (2011.04.04. 14:55) Újra itthon
  • tesz-vesz: valószínű ez a fülbevalós is legbelül tinilány volt (2011.04.04. 14:52) Alkonyat. mi más?
  • tesz-vesz: szerintem nagyon jó a Dűne nekem nagyon tetszett gyerekkoromban (2011.04.04. 14:51) A DŰNE GYERMEKEI
  • Pável: hát ti hogy találtatok ide? :O) (2011.01.20. 22:09) Tombol a nyár. Meg a Coelho.
  • tiboru: Jajj, Coelho... Ugye nem kell explicit legyek? (2011.01.20. 21:37) Tombol a nyár. Meg a Coelho.
  • tiboru: Frank Herbertet és/vagy A Dűnét ne tessenek bántani; egy könyvborító semmit sem jelent, főleg ideh... (2011.01.20. 21:34) A DŰNE GYERMEKEI
  • Vaciensis: @Vaciensis: S milyen szép lehet, ami belül van. Bár ki tudja, még az is lehet, hogy jó. De a külső... (2010.08.02. 20:33) A DŰNE GYERMEKEI
  • Utolsó 20

Ha jobban beleolvasnál...

Egy újabb gyilkosság

2009.03.26. 11:44 :: NIM

"Gódor kocsija csikorogva fordul a ház elé. Az őrnagy csőre tölti a pisztolyát és rálép a pincébe vezető lépcső első fokára. Mögötte Herczeg alhadnagy és Hajdú törzsőrmester."

Nem szeretném ismételni magam, és azt hiszem, a tárgyalandó mű fülszövegét indító fenti idézet a maga lehengerlő, tökös-dögös mivoltában feleslegessé is tesz minden további körítést. Legfeljebb még annyit engedjetek meg, hogy leírjam a férfit, aki a Gyilkosság az autóban c. könyvet hajnalok hajnalán az 1-es villamoson olvasta. Bár nem könnyű szavakat találni a hatvanas éveket idéző barna SZTK-szemüvegkeretre, a jóval a fehér zokni fölé csúszott piszkos kordnadrágra, a kibolyhosodott sapkára, és az inkább női, mint uniszex sálra, amelyet hanyagul a nyaka köré tekert. Ha már olvasásszociológia. A kabátjára nem emlékszem, jobb is így talán, de a súlyos gondok barázdálta arcra annál inkább, s mindezekből gyorsan megállapítottam: ha ez az ember nem álruhás Mátyás király, akkor minden bizonnyal egy erősen lecsúszott, ötvenes rokkantnyugdíjas, figurája egyáltalán nem lógott ki a Hungária-körúti miliőből, mely hosszúkás, vágott seb a város testén. Az ember nem is érti, szlömjeiből hogyhogy nem bukkant még fel diadalmasan egy David Lynch-kaliberű alkotó, hogy a Radírfej Philadelphiájánál százszorosan visszataszítóbb tájakat celluloidra rémálmodja.

Mindössze arra akarok kilyukadni, hogy mint sok-sok évvel ezelőtt a mára megfizethetetlenné vált strand és mozi voltak a szegényember (népmesei egybeírással, sic!) kikapcsolódási lehetőségei, úgy mára ugyanez a könyv lett, annak viszont sajnos a legalja, a Múzeum körút, és a Lónyay utca antikváriumai elé sörösrekeszekben kigórt, száz forintos, késő kádárkori ponyvák, rejtvényújságok és marginális, szőlőmetszészeti szakmunkák. Ha lugasa már nem is lehet a szerencsétlennek, legalább álmodozhasson róla.

Ugyanakkor nem elhanyagolandó körülmény, hogy hősünk nem az ablakon bámult kifelé üres tekintettel, ami lényegesen kevesebb mentális erőfeszítést igényelt volna, hanem olvasott, kérem alássan, s ez azért némi optimizmusra ad okot. Félek, nyilvánvaló demagógia lenne a méregdrága, ám kívül-belül lenyűgöző könyveket létrehozó kiadókat ostorozni, a többit meg, ugye, minek. Mégis, ahogyan a régi autót, televíziót beszámítják az új vételárába, ahogyan van már szótárcsere-akció, úgy adhatnának egy-egy Gódorért meg Herczegért cserébe Harry Kemelman-t, Chandler-t, Maigret-t, vagy éppen egy Budapest Noir-t annak, aki rászorul. Nem?

1 komment

Címkék: ötvenes férfi olvasta 1es villamos gyilkosság az autóban

A bejegyzés trackback címe:

https://mitolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr41026675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kiscsiga (törölt) 2009.03.27. 09:15:42

Ez már tényleg szociológiai mélység.
süti beállítások módosítása