ha a blogunk NEM TECCENE...

mit olvas az utca embere?

Mit olvas az utca népe? Legalábbis buszon, villamoson, vonaton - ahol mi is látjuk. Amatőr, villám olvasásszociológia. - A meló: csak "lesd meg", mit olvasnak a közeledben, és írd meg ide, röviden, bármilyen körítéssel: lehet róla sztorizni is, amit kérünk, csak ennyi, pl.: "[író neve], harmincas férfi, étterem" vagy "tini lány, villamos1" - [Toborzószövegünk:] Legyen ön is szemfüles!

Utolsó kommentek

  • tesz-vesz: na, de estert ki olvas? nincs olyan? (2011.04.04. 14:55) Újra itthon
  • tesz-vesz: valószínű ez a fülbevalós is legbelül tinilány volt (2011.04.04. 14:52) Alkonyat. mi más?
  • tesz-vesz: szerintem nagyon jó a Dűne nekem nagyon tetszett gyerekkoromban (2011.04.04. 14:51) A DŰNE GYERMEKEI
  • Pável: hát ti hogy találtatok ide? :O) (2011.01.20. 22:09) Tombol a nyár. Meg a Coelho.
  • tiboru: Jajj, Coelho... Ugye nem kell explicit legyek? (2011.01.20. 21:37) Tombol a nyár. Meg a Coelho.
  • tiboru: Frank Herbertet és/vagy A Dűnét ne tessenek bántani; egy könyvborító semmit sem jelent, főleg ideh... (2011.01.20. 21:34) A DŰNE GYERMEKEI
  • Vaciensis: @Vaciensis: S milyen szép lehet, ami belül van. Bár ki tudja, még az is lehet, hogy jó. De a külső... (2010.08.02. 20:33) A DŰNE GYERMEKEI
  • Utolsó 20

Ha jobban beleolvasnál...

Negyvenkettő

2009.02.13. 23:00 :: NIM

Ha nem is minden alkalommal sikerül meglesni, mit, azt mindig ki lehet figyelni, hogyan olvasnak az emberek. Az is több a semminél. Ma reggel 7:15-kor a 42-es villamoson már másodszor láttam egy húsz körüli lányt, aki a Tulipán utcai végállomáson először valamiféle hirdetésújságot lapozgatott, majd induláskor elővette rejtélyes, piros alapon függőleges sárga sávokkal díszített könyvét, és egészen a Határ útig fel sem nézett belőle. Ott aztán eldugta a táskájába. Egy férfi közvetlenül mellettem állva maga előtt tartott egy nyitott könyvet, jeltelen, védőborító nélküli példányt, de nemigen olvasta, inkább nézelődött az ablakokon kifelé, forgatta a fejét, mintha nem tudná, merre jár. Meglehet, alibi volt a könyv, ha a háta közepére kívánt ismerős szállna fel, legyen mibe temetkeznie. Az vesse rá az első követ, aki még nem tett hasonlót.

De a 42-es villamos azért sikeres műveleti terepnek is bizonyult. Még a múlt hét végén láttam egy huszonéves lányt Mérő László valamelyik munkájával. A megviselt hátlapon felismertem a szerző jellegzetes arcképét, a cím hosszúságából arra következtetek, hogy a Mindenki másképpen egyforma lehetett az. Majd február 10-én, kedden láttam egy huszonéves lányt egy Osho-könyvvel, Éberség volt a címe. Remek választás hajnali 7 órára. Erre a járatra aznap egy másik, hasonló korú lány is felszállt, kezében Joanne Harris Szederbor c. regényével. Február 12-én pedig, szintén a korai órákban egy tizenéves lány szaladt végig a TW 6000-esen, kezében Al Pacino Lawrence Grobel-féle életrajzával.

Ami a metrót illeti, kedden huszonéves nőt láttam a Jeff Lindsay-től legutóbb megjelent Dexter-könyvet olvasni, vele szemben egy rózsaszín kalapos fiatal hölgy merült el a Lányom nélkül soha lapjaiban. Szerdán huszonéves fiúnál láttam egy vaskos Clive Cussler-t. Pénteken egy harmincas nő James Redfield könyvét olvasta, A mennyei próféciát; az Arany János utcánál pedig leszállt egy huszonéves lány, kezében Stephen King regényével a The Waste Lands-el, a Dark Tower sorozatból, amelyet angolul olvasott.

 

 

 

 

 

 

 

Az 1-es villamoson szerdán láttam egy huszonéves nőt Robert Graves Jézus királyával, csütörtökön pedig a Lehel úti megállóban egy harmincas férfit Anatómia-könyvvel. (Nem könnyű megállapítani, pontosan miféle lehetett, hiszen majdnem minden anatómiát bemutató könyv fedelén csupa izom, moccanó emberalak látható. Szerintem az alábbi.) A legérdekesebb látványt azonban egy hatvan-hetven közötti hölgy nyújtotta, aki a Kompakt angol útiszótárat olvasta az 1-esen. És nem viccelek, valóban olvasta: lineárisan, lapról-lapra, kifejezésről-kifejezésre haladt. Jó utat neki, bárhová is készül.

Végezetül pedig: egy húszas évei végén járó fiatalember Az ellopott századot olvasta P. Howard-tól a 3-as metrón. Vele egészen könnyű dolgom volt, ugyanis korábban osztálytársak voltunk. Manapság csak véletlenül futunk össze, többnyire könyvvel a kezünkben. Megbeszéljük, mit olvasunk éppen, aztán megyünk a dolgunkra.

3 komment

Címkék: m3 anatómia rejtő jenő osho mérő lászló graves robert king s harmincas férfi olvasta tizenéves lány olvasta hatvanas nő huszonéves lány harris joanne lindsay jeff grobel l angolul olvasta 42es villamos mahmudi betty cussler clive redfield james 1es villamos

A bejegyzés trackback címe:

https://mitolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr99941881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.02.14. 20:02:55

nagyon jók, csak annyira ziláltak a képek miatt a posztjaid, h nem tudom "rendbe tenni" őket... Te leszel a fésületlen blogger... :)

Cotta · http://koreainyelv.freeblog.hu 2009.02.16. 13:28:56

Fésületlen vagy sem, én mindig irigykedve nézem a budapesti termést!

NIM 2009.02.16. 14:10:20

szamárfül/murci: Oké, semmi gond a fésületlenséggel, szerintem belefér. Sőt, millió köszönet, hogy foglalkozol a szerkesztéssel.

Cotta: jaja, én meg gyakran egyenesen haragszom az emberekre, hogy nem olvashatok nyugodtan buszon, metrón, villamoson - folyton azt lesem, ők mit olvasnak. Át fogok térni a walkmanezésre.
süti beállítások módosítása