ha a blogunk NEM TECCENE...

mit olvas az utca embere?

Mit olvas az utca népe? Legalábbis buszon, villamoson, vonaton - ahol mi is látjuk. Amatőr, villám olvasásszociológia. - A meló: csak "lesd meg", mit olvasnak a közeledben, és írd meg ide, röviden, bármilyen körítéssel: lehet róla sztorizni is, amit kérünk, csak ennyi, pl.: "[író neve], harmincas férfi, étterem" vagy "tini lány, villamos1" - [Toborzószövegünk:] Legyen ön is szemfüles!

Utolsó kommentek

  • tesz-vesz: na, de estert ki olvas? nincs olyan? (2011.04.04. 14:55) Újra itthon
  • tesz-vesz: valószínű ez a fülbevalós is legbelül tinilány volt (2011.04.04. 14:52) Alkonyat. mi más?
  • tesz-vesz: szerintem nagyon jó a Dűne nekem nagyon tetszett gyerekkoromban (2011.04.04. 14:51) A DŰNE GYERMEKEI
  • Pável: hát ti hogy találtatok ide? :O) (2011.01.20. 22:09) Tombol a nyár. Meg a Coelho.
  • tiboru: Jajj, Coelho... Ugye nem kell explicit legyek? (2011.01.20. 21:37) Tombol a nyár. Meg a Coelho.
  • tiboru: Frank Herbertet és/vagy A Dűnét ne tessenek bántani; egy könyvborító semmit sem jelent, főleg ideh... (2011.01.20. 21:34) A DŰNE GYERMEKEI
  • Vaciensis: @Vaciensis: S milyen szép lehet, ami belül van. Bár ki tudja, még az is lehet, hogy jó. De a külső... (2010.08.02. 20:33) A DŰNE GYERMEKEI
  • Utolsó 20

Ha jobban beleolvasnál...

Mindenféle sci-fi

2009.04.29. 11:43 :: NIM

Múlt pénteken, a 3-as metrón egy harmincas nő olvasta Arthur C. Clarke egyik regényét, a címéből hirtelen csak a csillagokat sikerült kibetűznöm. Szerencsére aznap még egyszer összefutottam vele: a nőt időközben elhagyta valahol, és a Könyvfesztivál egyik szabadtéri standján hevert, a borítóját vidáman süttette a nappal.
Én egyébként kifejezetten örülök, hogy néhány remek kiadónak köszönhetően megint jön föl a science fiction, és hogy a pórnépnek végre nem csak a lézermordály, Luke Skywalker ("Ich bin ein Jedi" - hangzott el állítólag a Sat1-en vetített, német szinkronos változatban) meg a Star Trek-fülek ugranak be a műfajról. Manapság a pályaudvaroktól a mellékhelyiségekig felszerelt térfigyelő kamerák alatt egyre többen bolyonganak Dick, Gibson, vagy éppen Clarke regényeivel a kezükben. Bízva bízhatunk tehát abban, hogy valaki majd egy csavarhúzóval felszerelkezve a segítségünkre siet, ha kedvenc szuperszámítógépünk humán errort szimatolva kipenderít a végtelen űrbe. Amely nyilván lenyűgöző hely, csak éppen szépsége és az ember által való lakhatatlansága végzetesen szoros összefüggésben áll.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És ha már világűr, lebegés, antigravitáció, akkor idekívánkozik az a sajtó- és celebtörténeti pillanat (2000 áprilisa), amikor egy elejtett félmondatból minden kétséget kizáróan kiderült: a közvélekedéssel ellentétben a vetkőző honleányok nem vetik meg a magas irodalmat! Sőt. A kis színes hőse Eördögh Alexa (ehun a sci-fi szál újrafelvétele, avagy lásd még: Űrgammák, Xénia-láz, Magyar Televízió, 90-es évek), aki nem átall a Playboy magazin lapjain valamilyen modern irodalmi művet emlegetni, hogy a férfiöltöny és a nőiesség kapcsolatának mibenlétét sebtiben megvilágítsa. Szerintem a photo shooting közben ő maga ki is mondta Kundera nevét, majd akkurátusan megnevezte melyik munkájára gondol, ám a szerkesztő úgy sejthette, és joggal, hogy a magazin olvasóit holmi emigráns cseh írónál sokkal jobban érdeklik majd E.A. és a férfiöltöny egyéb relációi. Nevezetesen, hogy visel-e alatta valamit a leányzó, és hogy lekerül-e róla végre-valahára. 
 Nem visel, és természetesen lekerül.
 Az 50-es villamoson meg nyár van, tombolnak a hormonok, a lányok a Playboyban megszokottnál alig egy fokkal öltöznek melegebben. Nem csoda hát, hogy egy tizennyolc év körüli srác nagyon nehéznek találja, hogy a Lét elviselhetetlen könnyűségébe temetkezzen, de azért szorongatja becsülettel. (Vegyük észre, mennyire kiváló a borító. Mármint mitolvas-szempontból.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Victoria Holt könyvéről, A francia királyné-ről viszont csak annyit tudok, hogy remekül lehet vele hadonászni, ha a zsúfolt 136E-buszon, az ördög tudja honnét, felbukkan egy terrán kívüli, galamb méretű molylepke, hogy megtámadja a hozzá legközelebb eső hatvanas hölgyeket. A veszély elhárultával a könyv jogos tulajdonosa mellett utazó fiatal nő sem unatkozott tovább, hanem a cselekmény alakulását rutinos oldalpillantással követte, egészen Kőbánya-Kispestig. Ezt a könyvet tehát ketten is olvasták. Szép hagyomány, s egyben a világon a legolcsóbb - és meglehet: leghatékonyabb - promóció.

 

 

 

 

3 komment

Címkék: m3 clarke harmincas nő olvasta hatvanas nő tizenéves fiú olvasta kundera milan 50es villamos 136e busz holt victoria

A bejegyzés trackback címe:

https://mitolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr211093277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemuccaszoc 2009.05.06. 17:39:20

A Spirós kérdést az érettségin akár ti is feszegethetnétek, hogy mit nem és miért nem olvas az utca embere. Amúgy én is az utcával foglalkozom, ha gondoljátok nézzetek be.
Köszi

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.05.07. 19:20:30

szia, teccik :)

ha látunk Spirót, megírjuk..

beszállsz?

a Tiédhez hasonló amúgy van még:
lásd pl. lefulelve.freeblog.hu/

NIM 2009.05.13. 13:24:15

Szabadjon megjegyeznem - ha valaki nem olvasta volna a magyar nyelv és irodalom érettségi idevágó részét (az OKM honlapjáról letölthető a feladatlap: 193.225.13.210/erettsegi2009/kozepszintu_erettsegi_2009.html) - hogy Spiró György személyének és munkásságának semmi köze a feladathoz. Mindössze egy vele készült interjúból ollóztak ki egy gondolatot, amely manapság Spiró nélkül is erősen jelen van az irodalomtanításról szóló közbeszédben. A diákoknak e gondolat mellett vagy ellene kellett érvelniük, amit könnyedén megtehettek akár azok is, akik életükben nem hallották Spiró nevét; az a pár sor ugyanis elhangozhatott volna ugyanebben a formában egy buszsofőr vagy egy érsebész szájából is.
Ezért fájdalom, a felettébb szórakoztató sajtóközleményt kiadó Jobbik csúnyán elbukna a szövegértelmezés-vizsgán. Hiszen ha Spiró műveit kezdenék sebtiben szétzálazni, az mindössze annyit mutatna meg, de azt a napnál is világosabban, hogy már a feladat szövegét sem voltak képesek értelmezni. S akkor azt már hogy is várhatnánk el, hogy tisztában legyenek olyan finomságokkal, mint a "meggondolandó" jelentése, illetve az "-e" szócska szemantikai funkciója. Satöbbi. Mindegy, ez a hülyeség nyilván a lakosság minimális ingerküszöbét sem éri már el, én is csak a miheztartás végett teszek úgy, mintha nem érteném, egészen pontosan miről szól ez az írás(www.jobbik.hu/rovatok/kozlemeny/a_spiro-botranyert_valakinek_felelnie_kell).

Pedig maga a probléma (amire uccaszoc is utalt), nevezetesen hogy olvasnak-e a fiatalok, nagyon is érdekes. Egyrészt nem értek egyet a Spiró gondolatával, én úgy látom - és nem csak az utcán - hogy olvasnak. Nem mind, de nagyon sokan. Másrészt nyilván nem mindegy mit. S valóban: kevesek szaladgálnak Jókai, Mikszáth, Arany köteteivel a hónuk alatt, az Ómagyar Mária-siralmat fütyörészve vígan. De vajon ez a cél? Szerintem általában inkább az, hogy értő, kritikus, és önálló véleményt alkotni (hát igen: olvasni) képes olvasókat neveljen ki az iskola. Ennek érdekében természetesen szükség van a klasszikusok olvasására (is). Az azonban látszik, hogy nem a jelenlegi - igaz, épp átalakulóban lévő - módszerekkel. Szerintem élményközpontúvá kellene tenni az irodalom oktatását, felülvizsgálni, rugalmasabbá tenni a megcsontosodott kánont. Akár drámapedagógiai, szituációs eszközökkel, a diákok önálló gondolkodására, választásaira alapozva, aktív befogadóvá, és érintetté tenni őket az olvasmányaikban, hátha úgy nem csak megúszandó penzumnak tekintenék az olvasást. Megmutatni nekik, ezt vagy amazt miért érdemes elolvasni. Engedni őket, hogy megindokolják, szerintük miért nem. Vagy miért érdemes valami egészen mást. Ezek persze csak ötletek, meglehetősen hevenyészett formában, amiket évek óta vitatnak az okosok. És ti mit gondoltok?
süti beállítások módosítása